BALLADS TENTOONSTELLING

Posted on oktober 1, 2012

0


Een bezoek aan de oude loods in Rotterdam waar ooit onderzeeboten werden gebouwd, is hoe dan ook een belevenis. Deze tentoonstelling die hier afgelopen zomer plaats vond speelde goed in op de trend experience economy, zowel de reis erheen als de bestemming. De reis voert naar het oudere deel van de haven van Rotterdam, te bereiken met auto of boot, en met beide vervoersmiddelen levert het je een ongekende ervaring op. De bestemming, de loods met de intimiderende grootte van een kathedraal, werd deze zomer beschikbaar gesteld aan de kunstenaar Sarkis Zabunyan, die de onderzeebootloods veranderde in een spirituele ruimte. Je stapt echt een wereld binnen die je niet meer wilt verlaten.
Via een klein deurtje kom je terecht in de immense ruimte van de loods. Vervolgens kun je dan door de installatie wanden of met een van de fietsen, die met witte donsveren beplakt zijn, de tentoonstelling bekijken. Deze fietsen zijn in een grote cirkel opgesteld onder een lampenkap van 16 meter hoog, waarin een grote spot op en neer gaat op het ritme van de ademhaling van de kunstenaar. Je hoort klokken, die aan een constructie van 18 enorme boomstammen hangt. Het carillon speelt het muziekstuk ‘Litany for the Whale’ van componist John Cage, gebaseerd op de roep van twee walvissen, wat refereert aan de geschiedenis en functie van de loods, waar ooit onderzeeboten werden gebouwd.

Toelichting
De expositie Ballads is een levendige ontmoetingsplek. Het is een geheel andere wereld waarin alles met elkaar verbonden is. Er is onwijs veel kleur, licht en klank. Hierdoor zal men te maken krijgen met een beleving die hun zintuigen doen prikkelen. De expierence is er compleet, het begint zelfs al wanneer je ernaar toe gaat.(http://www.youtube.com/watch?v=-9n1WSS4yTw)

Bron: Vakblad Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Het Parool

Advertenties